YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, MYO’ların eğitim programlarının baştan sona yenileneceğini duyurdu.
Özvar, sektör temsilcileriyle yapılan çalışmalar sonucu organize sanayi bölgelerinde (OSB) MYO’ların müfredatlarının sektör ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini ve dijital beceri odaklı yeni modellerin hayata geçirileceğini söyledi.
DİJİTAL VE YEŞİL PROGRAMLAR ÖNE ÇIKIYOR
Türkiye Gazetesi'nin aktardığına göre; Özvar, “2024 yılında 20 üniversitede, 70’i aşkın dijital beceri odaklı ön lisans ve lisans programı açıldı. Yazılım, yapay zeka, siber güvenlik ve kuantum teknolojisi gibi alanlarda insan kaynağı ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz” dedi. Ayrıca, tarım ve sağlık sektöründe yeşil dönüşüm için özel programların hazırlanacağını belirtti.
2024 yılında yazılım, yapay zeka ve dijital teknolojiler gibi alanlarda 17 yeni ön lisans ve lisans programının açıldığını ifade eden Özvar, sağlık, tarım ve siber güvenlik gibi alanlarda da yeni programların hayata geçirileceğini müjdeledi. Bu yeniliklerin, ülkenin dijital beceri açığını kapatma ve nitelikli iş gücü oluşturma hedeflerine önemli katkılar sağlayacağı vurgulandı.
MÜFREDAT VE AKREDİTASYON YENİLİKLERİ
Özvar, MYO programlarının sürekli olarak sektörün ihtiyaçlarına göre güncelleneceğini ve bu süreçte sanayi temsilcileriyle yakın iş birliği yapılacağını söyledi. Ayrıca kaliteyi artırmak amacıyla akreditasyon süreçlerinin başlatıldığını belirtti. Yıllık incelemelerde kalite standartlarını karşılamayan MYO’lara verilen desteklerin geri çekileceğini de açıkladı.
SEKTÖR PROFESYONELLERİNE DERS VERME İMKÂNI
MYO’larda öğretim üyesi yetersizliği yaşanan derslerde, sektör profesyonellerinin ders vermesini teşvik etmek için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Özvar, öğrencilerin sahada daha deneyimli bireylerden eğitim alma fırsatı bulacağını dile getirdi.
STAJ VE İŞ YERİ UYGULAMALARI GENİŞLETİLİYOR
Özvar, MYO öğrencilerinin iş gücü piyasasına entegrasyonunu kolaylaştırmak amacıyla staj ve iş yeri uygulama imkanlarının artırılacağını duyurdu. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile yapılan iş birliklerinin bu alanda iyi bir model oluşturduğunu belirtti. Bu uygulamaların, öğrencilerin iş hayatına daha güçlü bir başlangıç yapmalarını sağlayacağını vurguladı.